Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2011

ΙΠΠΙΑΤΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΛΟΓΟΥ


Η κατοχή ενός αλόγου μπορεί να σημαίνει μεγάλη επένδυση σε χρόνο,χρήματα και συναίσθημα. Δυστυχώς τά άλογα πολύ σπάνια πωλούνται με εγγύηση οπου παίρνετε τά χρήματά σας πίσω. Γιαυτό είναι πολύ σημαντικό να διερευνηθούν όλα τά στοιχεία του αλόγου πρίν αγοραστεί. Πολλοί επαγγελματίες πού ασχολούνται με το άλογο  μπορεί να είναι ικανοί να σας βοηθήσουν να εκτιμήσετε παράγοντες όπως ικανότητα,συμπεριφορά ή τά χαρτιά καθαροαιμίας,και θα πρέπει να ζητάτε την συμβουλή τους όταν χρειάζεται. Εν τούτοις, μόνο ένας ιππίατρος μπορεί να προσδιορίσει θέματα πού έχουν σχέση με την υγεία και την φυσική κατάσταση του αλόγου.
Η γνώση σχετικά με την υγεία και την κατάσταση του αλόγου πρίν ολοκληρωθεί η αγορά του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για να αποφασίσετε εάν αυτό το άλογο είναι μία σοφή επένδυση. Ασχετα εάν θέλετε το άλογο σαν κατοικίδιο,  για ιππασία, για αναπαραγωγή ή για αθλητική χρήση,  θα πρέπει να επενδύσετε στην ιππιατρική εξέταση πρίν τήν αγορά. Η εξέταση αυτή αξίζει να γίνει, ειδικά εάν υπολογίσει κανείς τά έξοδα πού χρειάζονται για την συντήρηση και την φροντίδα ενός αλόγου με προβλήματα υγείας.
Οι εξετάσεις αυτές διαφέρουν ανάλογα με την χρήση του αλόγου. Για παράδειγμα μία φοράδα πού αγοράζεται για αναπαραγωγή χρειάζεται μία πλήρη εξέταση του αναπαραγωγικού συστήματος,μαζί με ένα πιστοποιητικό υγείας. Ενας εκτομίας πού προορίζεται για υπερπήδηση εμποδίων χρειάζεται μία πλήρη εξέταση για την φυσική του κατάσταση και μία σειρά εξετάσεων χωλότητος, ακτινογραφιών κλπ. Πλήρης εξέταση της ανώτερης αναπνευστικής οδού επιπλέον χρειάζεται για άλογα ιπποδρομιών. Για να αποφασίσετε  τι θα συμπεριληφθεί στην εξέταση αγοράς χρειάζεται πολύ καλή συνεννόηση με τον ιππίατρο.
 1. Επιλέξτε έναν ιππίατρο πού γνωρίζει την φυλή,το άθλημα και την χρήση του αλόγου πού προτίθεστε να αγοράσετε.
 2. Εξηγήστε στον ιππίατρο τις προσδοκίες και την χρήση του αλόγου,περιλαμβάνοντας βραχυπρόθεσμους και μακροχρόνιους σκοπούς.(για παράδειγμα υπερπήδηση εμποδίων και αναπαραγωγή).
 3. Ρωτήστε τον ιππίατρο τι θα ήθελε να συμπεριληφθεί στην εξέταση και γιατί.
 4. Προσδιορίστε το κόστος των εξετάσεων.
 5. Να είστε παρόντες κατά την διάρκεια των εξετάσεων. Ο πωλητής ή εκπρόσωπός του πρέπει να είναι παρών.
 6. Συζητήστε με τον ιππίατρο ιδιαιτέρως τά αποτελέσματα των εξετάσεων.
 7. Μην φοβάστε να ρωτήσετε συμπληρωματικές ερωτήσεις για τά αποτελέσματα των εξετάσεων.
Ο ρόλος του ιππιάτρου δεν είναι να περάσει ή να απορρίψει ένα άλογο.Περισσότερο είναι να σας δώσει πληροφορίες σχετικά  με υπάρχοντα ιατρικά προβλήματα και να συζητήσει αυτά τά προβλήματα μαζί σας ουτως ώστε να είστε ενημερωμένος προτού αποφασίσετε. Ο ιππίατρος μπορεί να σας ενημερώσει για την παρούσα φυσική κατάσταση του αλόγου,πού μπορεί να περιλαμβάνει την σωματική διάπλαση,τά μάτια του και τά ζωτικά όργανα  και ιδιαίτερα τά πόδια του για σημάδια ασθένειας ή τραυματισμού. Ο ιππίατρος μπορεί να μιλήσει γιαυτά τά θέματα και πώς μπορεί να επηρρεάσουν την απόδοση από την ιατρική πλευρά,δεν μπορεί όμως να προβλέψει το μέλλον.
Η εξέταση αγοράς είναι σαν μία φωτογραφία πού απεικονίζει μία στιγμή. Παρέχει πληροφορίες για ένα συγκεκριμένο άλογο,την συγκεκριμένη ημέρα. Το πόσο ακριβής και πλήρης είναι η εικόνα εξαρτάται από το πόσο πλήρης είναι η εξέταση και ποια είναι τά προβλήματα πού διαπιστώνονται. Να θυμάστε όμως ότι η εικόνα αυτή δεν μπορεί να δείξει όλο το ιστορικό του αλόγου. Πολλοί παράγοντες  συμβάλλουν για τήν παρελθούσα,παρούσα και μέλλουσα κατάσταση της υγείας του αλόγου και αυτοί οι παράγοντες μπορεί να μην υπάρχουν την στιγμή της εξέτασης. Παρ’όλα αυτά οι πληροφορίες από αυτή την εξέταση είναι πολύτιμες. Τελικά αποφεύγοντας να αγοράσει κάποιος ένα άρρωστο ή κουτσό άλογο , γλυτώνει από μεγάλη απογοήτευση και έξοδα.
Δεν υπάρχει σταθερό πρωτόκολλο για τις εξετάσεις αγοράς.Εσείς και ο ιππίατρος θα αποφασίσετε ποιες εξετάσεις είναι σημαντικότερες για τις δικές σας ανάγκες. Εν τούτοις ο ιππίατρος θα θέλει να διαπιστώσει πράγματα όπως:
 1. Το  ιατρικό ιστορικό πού περιλαμβάνει εμβολιασμούς,αποπαρασιτώσεις,διατροφή και χρήση συμπληρωμάτων διατροφής ή φάρμακα(εάν είναι δυνατόν).
 2. Καρδιακός παλμός,αναπνοές,θερμοκρασία.
 3. Καρδιά και πνεύμονες.
 4. Πόδια και κατασκευή σώματος.
 5. Σημάδια στο σώμα ή τά πόδια από παλαιούς τραυματισμούς ή ασθένειες.
 6. Εξετάσεις αίματος για λοιμώδεις ασθένειες και για την γενική κατάσταση του αλόγου.
 7. Τά δόντια και το στόμα.
 8. Τίς οπλές του αλόγου με την επισκόπηση και με την λαβίδα οπλής.
 9. Το άλογο σε κίνηση, σε ευθεία γραμμή,σε μικρούς κύκλους και συχνά με σέλλα. Αυτές οι εξετάσεις πρέπει να γίνονται στο βάδην,τον τροχασμό και τον καλπασμό ,προτού το άλογο προθερμανθεί,αλλά και μετά.
 10. Την ελαστικότητα των αρθρώσεων καί την αντίδραση του αλόγου στα τέστ κάμψης.
 11. Την συμπεριφορά του αλόγου.
Περισσότερα τέστ
Μετά την κλινική εξέταση του αλόγου ο ιππίατρος θα ζητήσει κάποια συμπληρωματικά τέστ  εάν υποψιάζεται κάτι πού μπορεί να εμποδίσει την  ζητούμενη χρήση του αλόγου.Οπως ακτινογραφίες, διαγνωστική αναισθησία, ανάλυση αίματος και ούρων για ύπαρξη ουσιών πού μπορεί να επηρρεάσουν τά αποτελέσματα των εξετάσεων,  υπερηχογραφήματα, ενδοσκόπηση και άλλα πού μπορεί να επιλεγούν από τον αγοραστή ή να προταθούν από τον ιππίατρο. Αυτά τά τέστ μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να θέσουν μία διάγνωση ή να δώσουν καθαρότερη εικόνα της σοβαρότητος ενός προβλήματος.
Ακτινογραφίες
Πολλές εξετάσεις αγοράς περιέχουν ακτινογραφίες των άκρων, δεν υποκαθιστούν  όμως ποτέ  την πλήρη και ολοκληρωμένη εξέταση από τον ιππίατρο πού επιλέγετε. Δείχνουν την εικόνα των πραγμάτων την στιγμή πού αγοράζετε το άλογο,αλλά δεν μπορούν να απεικονίσουν τι θα γίνει στο μέλλον. Οι ακτινογραφίες μπορεί να μπερδέψουν είτε παρέχοντας μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας είτε παρουσιάζοντας προβλήματα πού δεν πρόκειται να προκύψουν. Βασιστείτε στην κρίση του ιππιάτρου ως αναφορά την ανάγκη των ακτινογραφιών,ειδικά όταν δεν υπάρχει εμφανές πρόβλημα.
Εξέταση αναπαραγωγικού συστήματος.
Οι επιβήτορες και οι φοράδες πρίν αγοραστούν πρέπει να ελεγθούν  για την αναπαραγωγική τους κατάσταση. Για παράδειγμα η ικανότητα του επιβήτορα να γονιμοποιήσει πρέπει να εξετασθεί παρατηρώντας την συμπεριφορά του σε μία φοράδα και συλλέγοντας σπέρμα για εξέταση. Το σπέρμα θα αξιολογηθεί ως αναφορά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων,την κινητικότητα και την μορφή. Για την φοράδα  πρέπει να εξετασθεί το αναπαραγωγικό σύστημα με  ψηλάφηση από το απευθυσμένο και με την βοήθεια υπερηχογράφου για σημάδια φυσιολογικής λειτουργίας και απουσία ανατομικών η άλλων προβλημάτων. Ο ιππίατρος μπορεί να συστήσει  κάποια τέστ όπως βιοψία,κυτταρολογική εξέταση ή καλλιέργεια. Με αυτά τά τέστ διαπιστώνεται η ικανότητα της φοράδας να συλλάβει και να φέρει εις πέρας μία εγκυμοσύνη.
Κατανόηση των αποτελεσμάτων
Η πλήρης κατανόηση των ευρημάτων του ιππιάτρου θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε σωστά εάν θα προβείτε στην αγορά ενός αλόγου.Εάν δεν έχετε πλήρως καταλάβει πρέπει να ρωτήσετε τον ιππίατρο μέχρι να γίνουν κατανοητά όλα. Όταν συζητάτε τά ευρήματα του ιππιάτρου πρέπει να γνωρίζετε τά εξής:
1. Κανένα άλογο δεν είναι τέλειο σε όλα τά σημεία.
2. Μερικά προβλήματα υγείας ή λάθη στην κατασκευή του αλόγου μπορεί να αντιμετωπιστούν ή ποτέ να μην απασχολήσουν την απόδοση του αλόγου.
3.Εάν το άλογο χρειάζεται ειδική πετάλωση,είδική διατροφή ή άσκηση αποφασίστε εάν είναι πρακτικό για τις ανάγκες και τον προυπολογισμό σας.
4.Εάν προκύπτει αμφιβολία  ζητήστε δεύτερη γνώμη από άλλον ιππίατρο.
5.Τελικά σκεφθείτε καλά εάν το συγκεκριμένο άλογο  είναι καλή επένδυση.
Ο ιππίατρος δεν μπορεί να σας πεί εάν θα σας αρέσει το άλογο,εάν θα μπορείτε να το χειριστείτε ή να το ιππεύσετε. Η αγορά του αλόγου θα πρέπει να βασιστεί σε όλα τά δεδομένα και εσείς είστε μέρος της ομάδος πού τά συλλέγει.
Εάν αποφασίσετε τελικά να μην αγοράσετε το συγκεκριμένο άλογο ,σκεφθείτε ότι η εξέταση ήταν πολύτιμη διότι  αποφύγατε μεγάλη ταλαιπωρία και έξοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου