Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2011

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ


Οι εμβολιασμοί είναι ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των αλόγων από ασθένειες. Τά εμβόλια πού κυκλοφορούν στην χώρα μας για τά αλογα δίνουν προστασίαγιά τις εξής ασθένειες: τέτανος,γρίππη (equine influenza),ρινοπνευμονίτιδα.
Για να αποκτήσει το άλογο την μέγιστη προστασία είναι αναγκαίο ένα πλήρες εμβολιακό πρόγραμμα.Εντούτοις οι εμβολιασμοί δεν μπορούν να εγγυηθούν 100% προστασία.
Ο εμβολιασμός είναι μία έγχυση από βακτήρια ή ιούς πού είναι αδρανοποιημένοι ή τροποποιημένοι ουτως ώστε να μην προκαλέσουν την πραγματική ασθένεια στο άλογο. Συνήθως χρειάζονται 2 ή περισσότερες δόσεις για να αρχίσει μία επαρκής ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι εμβολιασμοί ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο από τις μολύνσεις και βοηθούν στην πρόληψη των ασθενειών αλλά δεν προστατεύουν από τις ασθένειες σε όλες τις περιπτώσεις.
Οι αρχικές δόσεις των εμβολίων αλλά και οι αναμνηστικές(συνήθως ετήσιες) είναι απαραίτητες.
Σε ένα κοπάδι αλόγων δεν αποκτούν όλα τά άλογα ίσο βαθμό ανοσίας και για ιδιο χρονικό διάστημα μετά τον εμβολιασμό.
Σε μία ομάδα αλόγων πρέπει να εφαρμόζεται το ίδιο εμβολιακό πρόγραμμα.
Μετά τον εμβολιασμό για μία ασθένεια τά αντισώματα αυξάνονται στο αίμα σε επίπεδα τέτοια πού να παρέχουν προστασία για την ασθένεια αυτή για ορισμένο χρονικό διάστημα μετά από το οποίο τά αντισώματα σταδιακά πέφτουν. Για να επανέλθουν τά αντισώματα στα επιθυμητά επίπεδα χρειάζεται ο επαναληπτικός εμβολιασμός.
Η προστασία για κάποιες ασθένειες όπως ο τέτανος είναι αρκετή με ένα  εμβολιασμό
τον χρόνο.Αλλες ασθένειες μπορεί να χρειάζονται συχνότερους εμβολιασμούς για να παρέχουν ικανοποιητική ανοσία.
Ο εμβολιασμός είναι μία ευκαιρία για την ετήσια εξέταση του αλόγου.Ο ιππίατρος θα εκτιμήσει την φυσική κατάσταση του αλόγου,μπορεί να διαπιστώσει ιατρικά προβλήματα πού χρειάζονται θεραπεία,μπορεί να δώσει συμβουλές πού αφορούν την διατροφή και την διαβίωση των αλόγων .
Το εμβολιακό πρόγραμμα πού χρειάζονται τά άλογα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες ,όπως η ηλικία,η χρήση,η φυλή, τό γένος,οι συνθήκες διαβίωσης,ο κίνδυνος προσβολής από κάποιες ασθένειες λόγω γεωγραφικής θέσης ή άλλων συνθηκών,εγκυμοσύνη,αξία.Ο ιππίατρος θα καθορίσει το πρόγραμμα των εμβολίων λαμβάνοντας υπόψιν τους ανωτέρω παράγοντες.
Πληροφορίες σχετικά με τις ασθένειες για τις οποίες εμβολιάζουμε
1.Τέτανος.  Προκαλείται από βακτήρια πού παράγουν τοξίνη(clostridium tetani) τά οποία βρίσκονται στά περιττώματα των ζώων και στο χώμα οπου ζεί το άλογο.Οι σπόροι των βακτηρίων αυτών υπάρχουν στο χώμα για χρόνια.Εισέρχονται στο σώμα από πληγές,εκδορές ή από τον ομφάλιο λώρο των νεογέννητων πουλαριών. Αν και δεν μεταδίδεται από αλογο σε άλογο ο τέτανος είναι συνεχής απειλή για τά άλογα.Συμπτώματα: μυική δυσκαμψία-ακαμψία,διατεταμένα ρουθούνια,υπερευαισθησία,δυσκαμψία-ακαμψία ποδιών,προβολή τρίτου βλεφάρου.Οσο προχωραει η νόσος οι μύες του προσώπου σκληραίνουν (λόγω τετανικών σπασμών) και εμποδίζουν το ζώο να φάει και να πιεί..Περισσότερο από το 80% των προσβεβλημένων ζώων πεθαίνουν.
Όλα τά αλογα πρέπει να εμβολιάζονται ετήσια για τον τέτανο.Επιπλέον εμβολιασμοί χρειάζονται στις εγκυες φοράδες και τά πουλάρια.Μετά από πληγή χρειάζεται εμβολιασμός. Αντιτετανικός ορός γινεται μόνο στα ανεμβολίαστα ζώα.
2.Γρίππη. Η πιόπ συχνή αναπνευστική νόσος του αλόγου. Οφείλεται σε ιό με υψηλή μεταδοτικότητα μέσω του αέρα(βήχας,ρουθούνισμα).Ο ιός διατηρείται στο περιβάλλον 4-8 ημέρες. Συμπτώματα: βήχας ,ρινικό έκκριμα.πυρετός,κατάπτωση,απώλεια της όρεξης.
Με την κατάλληλη θεραπεία τά περισσότερα άλογα αναλαμβάνουν σε 10 ημέρες.Αλλα μπορεί να έχουν συμπτώματα για εβδομάδες,ειδικά εάν μπούν στη δουλειά γρηγορότερα από ότι πρέπει.
Η γρίππη δεν είναι μόνο δαπανηρή ως αναφορά την θεραπεία,αλλά σημαίνει απώλεια χρόνου και το σημαντικότερο ταλαιπωρία του αλόγου.
Ο ιός της γρίππης του ίππου συνεχώς αλλάζει και η ανοσία πού παρέχεται από τον εμβολιασμό είναι μικρής διάρκειας.Τό εμβολιακό πρόγραμμα για την γρίππη πρέπει να καθοριστεί ανάλογα με την ηλικία,την χρήση και την περιοχή πού διαβιώνει το άλογο από τον ιππίατρο.
3. Ρινοπνευμονίτις. Προκαλείται από τον ερπητοιό τύπου1(EHV-1) ή τύπου 2(EHV-2).Kαί οι 2 τύποι προκαλούν αναπνευστικά συμπτώματα,αλλά ο τύπος 1 προκαλεί αποβολές,θάνατο πουλαριών και νευρολογικά συμπτώματα(παράλυση). Αλογα πού έχουν μολυνθεί μπορεί να παρουσιάζουν τά εξής συμπτώματα: πυρετό,απώλεια όρεξης,πινικό έκκριμα,βήχα.Τά νεαρά άλογα πάσχουν συχνότερα από αυτούς τους ιούς.
Η μετάδοση γίνεται με τον αέρα,την επαφή μέσω των εκκρίσεων,της ιπποσκευής και του νερού. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω σιωπηλών ή λανθανόντων φορέων.Οι φορείς αυτοί δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.
Εγκυες φοράδες,πουλάρια και νεαρά άλογα πρέπει απαραιτήτως να εμβολιάζονται.
Οι εγκυες φοράδες πρέπει να εμβολιάζονται κατά την εγκυμοσύνη ειδικά με τον τύπο 1.Τά πουλάρια χρειάζονται επαναληπτικούς εμβολιασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου