Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2011

ΚΩΛΙΚΟΣ-ΕΙΔΗ-ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ


Ο κωλικός είναι πάντα επείγον περιστατικό. Κωλικός σημαίνει πόνος στην κοιλιακή κοιλότητα και μπορεί να προέρχεται από οποιοδήποτε όργανο της κοιλιάς. Παρά την πρόοδο στις διαγνωστικές μεθόδους,την πρόληψη και την θεραπεία ο κωλικός είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου των αλόγων. Ευτυχώς περισσότερο από το 90% των περιστατικών είναι ήπια και ανταποκρίνονται στην φαρμακευτική αγωγή.
Τά κλινικά συμπτώματα του κωλικού σε γενικές γραμμές είναι:  Ανορεξία, το άλογο κοιτάζει ή δαγκώνει την κοιλιά του ή προσπαθεί να την κλωτσήσει με τά πίσω πόδια. Σκάβει με τά μπροστινά πόδια, κυλιέται ή τεντώνεται σαν να προσπαθεί να ουρήσει. Εάν δείτε αυτά τά συμπτώματα ή ανησυχείτε ότι το άλογο μάλλον έχει κωλικό επικοινωνήστε με τον ιππίατρο.
Είναι σημαντικό να αφαιρεθεί όλη η τροφή από το άλογο, όμως να υπάρχει φρέσκο νερό στην διάθεσή του. Μέχρι να έρθει ο ιππίατρος ή μέχρι να οργανώσετε την μεταφορά του αλόγου σε κλινική, εάν το άλογο είναι  ξαπλωμένο και ήσυχο μην το ενοχλείτε. Εάν κυλιέται προσπαθείστε να το σηκώσετε και να το περπατήσετε(ο χειριστής του αλόγου πρέπει να είναι προσεκτικός νά μην χτυπήσει). Μην προσπαθήσετε να δώσετε κάτι από το στόμα(π.χ. λάδι) ή από το απευθυσμένο(π.χ. κλύσμα). Μπορεί να γίνει σοβαρή ζημιά πού να αποβεί μοιραία για το άλογο.
Υπάρχουν  διαφόρων ειδών κωλικοί:
 1. Δυσλειτουργία του εντέρου όπως απόφραξη ή συγκέντρωση αερίων σε κάποιο τμήμα του. Συνήθως ανταποκρίνεται στην φαρμακευτική αγωγή.
 2. Ατυχήματα του εντέρου όπως συστροφή πού συνήθως αντιμετωπίζονται χειρουργικά.
 3. Φλεγμονή του εντέρου πού προκαλείται από stress, φάρμακα  και παράσιτα.
Τά άλογα λόγω της ανατομίας και λειτουργίας του πεπτικού συστήματος εμφανίζουν προδιάθεση στον κωλικό. Το σωστό management όμως παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη. Αν και όχι όλες οι περιπτώσεις μπορούν να αποφευχθούν, οι κάτωθι οδηγίες μπορεί νά μειώσουν την εμφάνιση του κωλικού και να αυξήσουν την υγεία του αλόγου.
 1. Καθιερώστε μία καθημερινή ρουτίνα στην διατροφή και την άσκηση  και μην την αλλάζετε. Εάν για κάποιο λόγο πρέπει να γίνει αλλαγή στο διαιτολόγιο νά γίνεται σταδιακά σε διάστημα 2-3 εβδομάδων.
 2. Ταίστε με υψηλής ποιότητος τροφή πού αποτελείται κυρίως από χόρτο.
 3. Μην δίνετε περισσότερο καρπό ή ενεργειακά συμπληρώματα από ότι χρειάζεται.
 4. Μοιράστε την ημερήσια ποσότητα καρπού ή έτοιμης τροφής σε 2 ή 3 γεύματα.
 5. Καθιερώστε ένα πρόγραμμα αποπαρασίτωσης σε συνεργασία με τον ιππίατρό σας.
 6. Να παρέχετε καθημερινή άσκηση στο άλογο ή έξοδο σε καποιο περιφραγμένο χώρο. Η αλλαγή στην ένταση ή ποσότητα της άσκησης να γίνεται σταδιακά.
 7. Το άλογο να έχει πάντα φρέσκο νερό στην διάθεσή του.
 8. Μην ρίχνετε την τροφή στο έδαφος και ειδικά σε αμμώδη εδάφη.
 9. Ελέγχετε το χόρτο, το λιβάδι, την στρωμνή στο στάβλο και το περιβάλλον για τοξικά χόρτα ή προιόντα και ξένα σώματα.
10.Ελαττώστε το stress. Αλογα πού αντιμετωπίζουν αλλαγές στο περιβάλλον ή την άσκηση εμφανίζουν υψηλό ποσοστό  διαταραχών του εντέρου.
Το είδος του κωλικού μπορεί να έχει σχέση με την γεωγραφική θέση λόγω περιβαλλοντολογικών παραγόντων(π.χ.αμμώδες έδαφος) ή stress λόγω κλιματολογικών αλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου