Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή, 1 Μαΐου 2011

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΧΟΡΤΟ


Τά άλογα είναι φυτοφάγα ζώα από την φύση τους. Χρησιμοποιούν τά διάφορα χόρτα σαν πρωταρχική πηγή της διατροφής τους. Είναι ευχαριστημένα όταν μπορούν να βόσκουν συνέχεια. Αυτό δεν είναι δυνατόν στις σημερινές συνθήκες διαβίωσης του αλόγου γιαυτό ένας τρόπος να το βοηθήσουμε να είναι ικανοποιημένο και να καλύψουμε τις διατροφικές του ανάγκες είναι να το ταίσουμε με υψηλής ποιότητος χόρτο.
Οι κατηγορίες του χόρτου είναι βασικά δύο: τά απλά χόρτα(grasses) πού στή χώρα μας  είναι τά χόρτα από τήν βρώμη,κριθάρι,σίκαλη κ.λ.π.,καί τά  είδη τριφυλλιού.
Η διατροφική αξία του χόρτου εξαρτάται : 
1. είδος του χόρτου.
2. στάδιο ανάπτυξης κατά την κοπή.
3. περιεκτικότητα σε παράσιτα.
4. συνθήκες ανάπτυξης(βροχή,καιρός,,έντομα,αρρώστιες)
5. συνθήκες θερισμού και στεγνώματος.
6. συνθήκες εδάφους καί λίπανσης.
7. περιεκτικότητα σε υγρασία.
8. τρόπος και διάρκεια αποθήκευσης.
Τά είδη τριφυλλιού έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτείνες ,ενέργεια, ασβέστιο και βιταμίνη Α.,από το απλό χόρτο. Συνιστάται για  αναπτυσσόμενα άλογα, φοράδες σε γαλακτοπαραγωγή, άλογα αθλητές.
Όταν ταίζετε υψηλής ποιότητος τριφύλλι πρέπει να δίνετε ένα συμπλήρωμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο για να υπάρχει η σωστή αναλογία μεταξύ ασβεστίου – φωσφόρου. Αύτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για πουλάρια και αναπτυσσόμενα άλογα. Ενας άλλος τρόπος να πετύχουμε την σωστή αναλογία ασβεστίου φωσφόρου είναι να αντικαταστήσουμε περισσότερο από το μισό τριφύλλι με χόρτο απλό(π.χ. τσαιρόχορτο).
Όταν το άλογο τρώει πολύ τριφύλλι χρειάζεται να πιεί και περισσότερο νερό . Αυτό αυξάνει και την διούρηση.
Το απλό χόρτο είναι χαμηλό σε πρωτείνη και ενέργεια και υψηλό σε φυτικές ίνες. Αυτό το καθιστά καλή επιλογή για ενήλικα άλογα.
Πολλοί αγοράζουν χόρτο βασιζόμενοι στην όψη, την μυρωδιά και την αίσθηση. Αυτοί οι παράγοντες είναι σημαντικοί, αυτό πού μετράει όμως είναι η περιεκτικότητα του χόρτου σε θρεπτικές ουσίες . Μια ανάλυση του χόρτου σε ειδικό εργαστήριο μας δίνει την περιεκτικότητά του σε πρωτεινη,ενέργεια,φυτικές ίνες,λίπος.
Προτιμήστε για το μέν τριφύλλι να έχει κοπεί στην αρχή της άνθησης και για τά άλλα χόρτα(π.χ. χόρτο βρώμης) πρίν να βγάλει καρπό. Αποφύγετε χόρτο που έχει παράσιτα,σκόνη,βρωμιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου